فهرست مطالب

فصلنامه فضای جغرافیایی
پیاپی 81 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ابراهیم احمدزاده، خلیل ولیزاده کامران*، داوود مختاری، علی اکبر رسولی صفحات 1-18

    در تحقیق حاضر، مدل فرآیند نقطه ای پوآسون جهت تحلیل فراوانی و شدت دماهای فرین سرد و گرم در ایستگاه آبعلی به کار گرفته شده است. مدل فرآیند نقطه ای پوآسون (پاریتو- پوآسون) بر اساس روش اوج های بالاتر از آستانه طراحی شده است. در روش مذکور، ابتدا یک آستانه دمایی مناسب با بهره گیری از روش های آماری انتخاب گردیده و سپس توزیع پاریتو- پوآسون به مقادیر بالاتر از آستانه برازش داده شد. تخمین پارامترهای توزیع با روش حداکثر درست نمایی انجام گرفت و دماهای فرین به ازای دوره های بازگشت مختلف برآورد گردید. جهت اعتبارسنجی مدل، نمودارهای چندک- چندک و آماره کی دو مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل فرآیند نقطه ای پوآسون قابلیت زیادی جهت مدل سازی دماهای فرین دارد.

    کلیدواژگان: دماهای فرین، فرآیند نقطه ای پوآسون، توزیع پاریتو- پوآسون، مدل مقادیر اوج های بالاتر از آستانه، دوره بازگشت، ایستگاه آبعلی
  • ابوالفضل رحمانی*، علی صادقی، مجید ابراهیمی صفحات 19-43

    فرسایش خاک یک مسیله ی مهم زیست محیطی مربوط به نگرانی مشترک در جهان امروز است. با وجود اهمیت خاک در اهداف توسعه پایدار در مناطق خشک و نیمه خشک، مطالعه ی شرایط زمین محیطی و عوامل موثر بر وقوع فرسایش آبکندی به ندرت انجام شده است. به منظور رفع این چالش هدف اصلی این مطالعه استفاده از یک روش یکپارچه برای تشخیص ویژگی های فرسایش آبکندی در حوضه آبخیز سنگانه ی کلات می باشد. همچنین به منظور روابط فضایی بین آبکندها و عوامل زمین محیطی از مدل احتمالاتی شرطی استفاده گردید. تهیه نقشه ی آبکندهای موجود با استفاده از مطالعات میدانی به صورت تصادفی به دو روش زیر انجام شد: در قسمت اول 70 درصد از داده ها جهت آموزش مدل احتمالاتی شرطی استفاده شد و در قسمت دوم یک مجموعه داده معتبر (30 درصد)، برای اعتبارسنجی مدل و تایید صحت آن مورد استفاده قرار گرفت. پیش بینی عملکرد مدل احتمالاتی شرطی با منحنی مشخصه ی عملکرد گیرنده (ROC) بررسی شد. علاوه بر این تاثیر تمام عوامل زمین محیطی در فرسایش آبکندی با انجام یک مدل تحلیل حساسیت مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته های اعتبارسنجی برای نقشه ی حساسیت به فرسایش آبکندی نشان داد که دقت سطح زیر منحنی راک (ROC) برابر 32/87 درصد بود، همچنین بر اساس آنالیز تجزیه و تحلیل حساسیت عوامل سنگ شناسی، تراکم زهکشی، فاصله از رودخانه و عامل کاربری اراضی اثرات قابل توجهی بر وقوع فرسایش آبکندی در منطقه ی مورد مطالعه دارند. نتایج این مطالعه نشان داد چارچوب یکچارچه می تواند به طور موفقیت آمیزی برای مدل سازی فرسایش آبکندی در یک منطقه با داده های ضعیف مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فرسایش آبکندی، عوامل زمین محیطی، مدل احتمالاتی شرطی، سنگانه ی کلات
  • خلیل ولیزاده کامران، مهدی اسدی* صفحات 45-59

    با توجه به اینکه استان اردبیل یکی از قطب های مهم کشت گندم می باشد، تعیین سطح زیرکشت آن در برنامه ریزی های اقتصادی و سیاسی از اهمیت ویژه ای برخوردار خواهد بود و می تواند امنیت غذایی کشور را تامین نماید، اما در گذشته بیشتر از روش های سنتی مانند اندازه گیری میدانی و غیره، برای تعیین سطح زیرکشت محصول استفاده می کردند که دارای خطاهای فراوانی بود. لذا در این پژوهش سعی شد تا با استفاده از تصاویر ماهواره لندست 8 و استفاده از شاخص های پوشش گیاهی (NDVI, SAVI, DVI, GVI, IPVI, RVI)، تحلیل مولفه های اصلی (PCI)، شاخص فاکتور بهینه (OIF) به همراه طبقه بندی الگوریتم حداکثر احتمال میزان سطح زیرکشت گندم در منطقه مورد مطالعه برآورد گردد. بر اساس نتایج بدست آمده از تحلیل مولفه های اصلی، بیش از 99 درصد واریانس داده ها در سه مولفه اصلی تبیین و بهترین ترکیب رنگی مستخرج از شاخص OIF نیز باندهای 5، 6 و 7 با مقدار عددی 73/8383 تعیین گردید. همچنین نتایج نشان داد که میزان سطح زیرکشت گندم در سال زراعی 94-95 در محدوده مورد مطالعه به ترتیب با ضریب کاپا و دقت کلی 87/0 و 2/95 درصد، حدود 07/59203 هکتار است و با آمار جهاد کشاورزی استان اردبیل که حدود 21/62480 هکتار می باشد 24/5 درصد یا به عبارتی حدود 14/3277 هکتار اختلاف دارد که به نظر قابل قبول می رسد. لذا به طورکلی می توان نتیجه گرفت که تصاویر لندست 8، تحلیل مولفه های اصلی و شاخص فاکتور بهینه را در تعیین سطح زیر کشت گندم از قابلیت بالایی برخوردارند.

    کلیدواژگان: گندم، سطح زیرکشت، تحلیل مولفه های اصلی، لندست، اردبیل
  • حسین دانا*، حسین خانزادی، یدالله کریمی پور، افشین متقی صفحات 61-88

    در سالیان اخیر حوزه آسیا پاسیفیک به علت اهمیت آبراه های دریایی در سیستم اقتصاد جهانی، مورد توجه کشورهای مختلف بویژه کشورهای دریایی شده است و به دلیل محدویت های منابع و بهینه کردن مدیریت استراتژیک، کشورهای مزبور را به داشتن ژیواستراتژی در حوزه موصوف وادار نموده است. تحقیق حاضر با هدف تبیین ژیواستراتژی نیروی دریایی ج.ا.ایران در حوزه آسیا پاسیفیک انجام گرفت. پژوهش حاضر از جمله تحقیقات کیفی از نوع داده بنیاد بود. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل خبرگان آگاه به موضوع پژوهش بودند که با توجه به موضوع پژوهش، تجربه و آگاهی لازم مشخص گردیدند. به منظور شناسایی این نمونه ها، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده گردید. این نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت و در نهایت تعداد 14 نفر به عنوان نمونه در بخش کیفی مشخص گردیدند. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که مدل توسعه ژیواستراتژی نیروی دریایی ج.ا.ایران در حوزه آسیا پاسیفیک در بخش عوامل علی شامل مبانی، سیاست ها و اسناد راهبردی، وضعیت محیط داخلی نیروی دریایی ج.ا.ایران، بسترهای مدیریتی، بانک های اطلاعاتی، پیشینه همکاری های ملی و بین المللی، عوامل فردی، قوانین و مقررات، مسایل فرهنگی، حمایت های سازمانی، دانش تخصصی و انگیزش می باشد. همچنین عوامل زمینه ای شامل محیط دریایی حوزه آسیا پاسیفیک، وضعیت ژیوپلیتیکی حوزه آسیا پاسیفیک، جغرافیای انسانی، اقتصادی، سیاسی داخلی، سیاسی بین المللی و نظامی-امنیتی می باشد. شرایط مداخله گر  نیز شامل عوامل کلان و عوامل خرد می باشد.

    کلیدواژگان: ژئواستراتژی، ژئوپلیتیک، نیروی دریایی ج.ا.ایران، آسیا پاسیفیک
  • حسین قهرمانی فرد، کریم حسین زاده دلیر*، میرسعید موسوی صفحات 89-114

    کلان شهر تبریز یکی از بزرگترین شهرهای کشورمان نیز  با وجود استعدادهای عظیم تاریخی،فرهنگی،اکولوژیکی و... نتوانسته سهم قابل توجه و شایسته خود را در منافع گردشگری شهری به دست آورد. با توجه به خودگردان بودن شهرداری کلان شهر تبریز و ناپایداری منابع درآمدی آن تقویت اقتصاد گردشگری شهری از مهم ترین و ضروری ترین راهبردهای توسعه شهر تبریز است تا علاوه بر رشد اقتصادی شهر بتوان شهر تبریز را به عنوان یک شهر جهانی بااستعدادهای فراوان تاریخی و طبیعی معرفی کرد .جهت خروج از این شرایط و بهبود وضعیت گردشگری این کلان شهر باید یک برنامه راهبردی بر اساس واقعیات و آینده های پیش روی این شهر تهیه شود .اولین قدم در این مسیر یک مطالعه علمی در حوزه مطالعات راهبردی بر اساس ارزیابی و  کشف آینده های محتمل این شهر است.در این راستا مقاله حاضر با یک رویکرد کیفی  با استفاده از روش های متداول آینده پژوهی من جمله دلفی ، تحلیل اثرات متقاطع و روش سناریو نویسی ر کنار  استفاده از نرم افزارهای مرتبط من جمله  میک مک و سناریو ویزارد به کشف و شناخت این پیشران ها پرداخته است . این تحقیق از لحاظ هدف توصیفی - تبینی و از لحاظ کاربست نتایج کاربردی است .بر اساس نتایج سه گروه سناریو برای آینده توسعه گردشگری تبریز کشف شد که از بین این سه گروه؛  سناریوهای اول تا چهارم به عنوان گروه اول و سناریوهای مطلوب ومحتمل انتخاب شدند. بر اساس نتایج حاصل از سناریوها وضعیت اکثر پیشران های حیاتی به سمت بحران در حال حرکت هستند که در این میان وضعیت زیرساخت های حمل و نقل در بدترین وضعیت قرار دارد و جهت توسعه گردشگری شهری در آینده باید شاخص های بحرانی تقویت شوند.

    کلیدواژگان: کلانشهر، گردشگری شهری، سناریو، تبریز
  • مصطفی کرم پور*، صمد خسروی یگانه، فرزانه احمدی صفحات 115-139

    در این پژوهش به منظور بررسی شرایط کلی تنش بادی در منطقه غرب و شمال غرب ایران، داده های تنش و سرعت باد در تراز ارتفاعی 10 متری از سطح زمین از پایگاه داده MERRA-2Model  از سنجنده  TRMM طی دوره ی آماری 2018-1990 در مختصات 30 تا 37.5 درجه عرض شمالی و 45 تا 52.5 درجه طول شرقی اخذ گردید. جهت استخراج داده های ماهواره ای تنش بادی در سطح ایستگاه های سینوپتیک ارومیه، تبریز، زنجان ، همدان، سنندج ، کرمانشاه، خرم آباد، اردبیل، ایلام و اهواز، نرم افزار GIS مورد استفاده قرار گرفت. برای محاسبه تنش باد، داده های دما ، فشار و باد از سازمان هواشناسی اخذ گردید. جهت ارزیابی داده های ماهواره ای و داده های ایستگاهی از معیارهای آماری ضریب همبستگی (CC) ، میانگین خطا (ME)  و مجذور مربعات خطا (RMSE) استفاده شد. حداکثر (RMSE)  060516/0 و حداقل آن 000576/0 می باشد. ضریب همبستگی بین داده های مشاهداتی و ماهواره ای 16/0 تا 87/0 محاسبه گردید. تحلیل روند تنش بادی با استفاده از روش ناپارامتری من- کندال محاسبه شد. براساس نتایج حاصل شده ، بیشترین مقدار تنش باد در فصل زمستان در ماه فوریه در ایستگاه اردبیل و کمترین آن در ایستگاه های کرمانشاه و سنندج مشاهده گردید. در فصل بهار بیشترین تنش باد در ایستگاه زنجان در ماه آوریل و کمترین مقدار تنش در ایستگاه همدان در همین ماه بوده است. در فصل تابستان بیشترین مقدار تنش باد در ایستگاه اهواز در ماه آگوست وکمترین مقدار آن در ایستگاه سنندج در ماه ژولای مشاهده شد. در فصل پاییز بیشترین مقدار تنش در ایستگاه زنجان در ماه دسامبر و کمترین مقدار در ایستگاه کرمانشاه در همین ماه مشاهده گردید. تنش بادی دارای روندی فصلی می باشد که تغییرات ماهانه آن چشمگیر است. تفاوت بارزی در جهت جریان تنش بادی در اثر تغییر فصل وجود دارد.

    کلیدواژگان: تنش بادی، تحلیل روند، آزمون من - کندال، غرب و شمال غرب ایران
  • محمد شریفی پیچون*، مهدیه قادری صفحات 141-164

    ژیومیتوسایت یا سایت افسانه ای زمین مکانی است که پدیده های نادر، شگفت انگیز و منحصربه فرد زمین شناختی و ژیومورفولوژیکی واقع در آن استقرارگاه و کانون ثقل ارزشهای فرهنگی-تاریخی و هویت بخش مردمان محلی و بعضا منطقه ای بوده و اغلب به نیروهای ماورایی نسبت داده می شود. این سایت ها بخشی از ارزشهای اجتماعی آن مناطق را در گذشته شکل داده است و می تواند به مثابه میراث های ارزشمند زمین شناختی به شمار رود. از این نظر تاریخ، فرهنگ، روابط اجتماعی، فولکلور و حتی ویژگیهای محیط دیرینه جغرافیایی را می توان از دل همین سایت ها ادراک نمود. بدین سخن، این مکانها نه تنها از منظر زمین شناختی، بلکه از نظر فرهنگی، اجتماعی، تاریخی و محیط های دیرینه زیستی حایز اهمیت بوده و در سالهای اخیر به عنوان میراث های زمین شناختی در سطح جهان مورد توجه قرار گرفته اند. هر کدام از این موارد به تنهایی می تواند برای جذب گردشگر و توسعه گردشگری سایت های زمین افسانه نقش مهمی ایفا نماید. هدف این پژوهش، بررسی ژیومیتوسایت های استان کرمان در جنوب شرق ایران به عنوان میراث های ارزشمند زمین شناسی است، جایی که از نظر داشتن این سایت ها از مناطق بسیار برخوردار ایران قلمداد می شود. برای شناسایی این مکانها از مطالعات کتابخانه ای و میدانی (روایت های فولکلور) استفاده شده و برای تحلیل مکانها و عارضه ها نیز از روش مشاهدات میدانی و تحلیل نقشه های زمین شناسی و توپوگرافی استفاده شده است. بدین روی، مهمترین سایت های افسانه ای زمین در استان کرمان شامل شهر افسانه ای لوت، دودکش های جن، ژیوسایت سکونت گاه صخره ای میمند، کوه شیوشگان، کوه مارکشه و غار ایوب مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. افسانه یا افسانه های مربوط به هر یک از آنها مطرح و تحلیل زمین شناختی و ژیومورفولوژیکی آنها نیز بیان گردید. نتایج نشان داد که اغلب ژیومیتوسایت های کرمان بر اثر فرایندها و رخدادهای اقلیمی، ژیومورفولوژیکی و زمین شناختی کواترنر ایجاد شده و احتمالا در کواترنر پسین و آغاز هولوسن به صورت مراکز جمعیتی درآمده اند. همچنین از نظر باستان شناسی، اسطوره شناسی، جامعه شناختی و تاریخی و مهمتر از آنها به مثابه میراث های زمین شناختی ارزشمند بشری اهمیت داشته و می تواند به عنوان سایت های گردشگری مهم ملاحظه شده و مورد توجه و حفاظت بیشتری قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: ژئومیتوسایت، ژئومیتولوژی، میراث زمین شناسی، کرمان، گردشگری
  • فائزه یوسفی، نازنین تبریزی*، فرامرز بریمانی صفحات 165-186

    پژوهش حاضر با هدف بررسی فرصت های توسعه بازار دنج گردشگری غذا در شهر رشت تدوین گردیده است.  روش پژوهش توصیفی-تحلیلی واز نظر هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری شامل افراد شاغل در صنایع غذایی و رستوران های رشت بوده  و تعداد 384 نفر بر اساس روش نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. روایی صوری و محتوی پرسشنامه توسط اساتید گردشگری و روایی همگرا بر اساس تحلیل عاملی تایید و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمارهای توصیفی و معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج  پژوهش نشان می دهد به ترتیب عامل محیط کلان  (724/0)، توانمندی های بنگاه ها (164/0) و ویژگی های صنعت (051/0) بر توسعه بازار دنج گردشگری غذا در شهر رشت تاثیر دارد که لازم است در جهت توسعه گردشگری غذا و سهم بیشتری از بازار، به این مولفه ها توجه نمود.

    کلیدواژگان: محیط کلان، توانمندی های بنگاه ها، ویژگی های صنعت، گردشگری غذا، بازار دنج
  • یاسمین دوزدوزانی* صفحات 187-208

    توجه به ارتقاء کیفیت پیاده راه ها سبب افزایش حضور شهروندان و در نهایت سرزندگی فضا می شود. پژوهش حاضر با هدف عوامل موثر بر سرزندگی پیاده راه شهریار تبریز انجام شد. این پژوهش توصیفی- تحلیلی است. متغیرهای سرزندگی پیاده راه شناسایی و از بررسی متون، مطالعات مرتبط و نظرات متخصصین در قالب پرسشنامه محقق ساخته و با تایید متخصصین مربوطه بصورت قالب مقیاس لیکرت (پنج گزینه ای) طراحی و توسط 303 نفر شهروندان کاربر پیاده راه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS وLISREL تحلیل گردید. نتایج حاصل از تحلیل عامل تاییدی (SEM)[1] نشان داد از میان 27 متغیر موثر بر سرزندگی پیاده راه، تعداد سه عامل 1- اقتصادی- اجتماعی 2- کالبدی- زیست محیطی 3- دسترسی- مکانی قابل استخراج است و از شاخص های برازش مناسبی برخورداراند. بر اساس نتایج همبستگی (کوواریانس) بین عوامل بدست آمده همبستگی مثبت ما بین 51/0 الی 86/0 وجود داشت (01/0>P). ثبات درونی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای هر کدام از عوامل به ترتیب 73/0 ، 93/0 و 74/0 بود. بر اساس نتایج حاصل از آزمون فریدمن بیشترین میانگین رتبه ای به ترتیب کالبدی- زیست محیطی، دسترسی - مکانی و اقتصادی- اجتماعی بدست آمد.

    کلیدواژگان: سرزندگی، فضای شهری، پیاده راه ها، پیاده راه شهریار، شهر تبریز
|
  • Ebrahim Ahmadzadeh, Khalil Valizadeh Kamran*, Davoud Mokhtari, Aliakbar Rasouli Pages 1-18

    In this paper, the Poisson Point Process model has been used to analyze the frequency and intensity of hot and cold extreme temperatures at Abali station. The Poisson Point Process Model (Paritou- Poisson) is designed based on Peaks over threshold method. In this method, a suitable temperature threshold was first selected using statistical methods and then the Paritou-Poisson distribution was fitted to values higher than the threshold.  Estimation of distribution parameters was carried out using Maximum likelihood Method and extreme temperatures were estimated for different return periods. To validate the model, Q-Q charts and χ2 statistics were used. The results showed that the Poisson point process model has a great potential for modeling the extreme temperatures

    Keywords: Extreme temperatures, Poisson point process, Paritou-Poisson distribution, Peaks over threshold model, Return period, Abali station
  • Abolfazl Rahmani*, Ali Sadaghi, Majid Ebrahimi Pages 19-43

    Soil erosion is a significant environmental issue of common concern in the world today.  Despite the importance of soil erosion in sustainable development goals in arid and semi-arid areas, the study of the geo-environmental conditions and factors influencing gully erosion occurrence is rarely undertaken. As effort to this challenge, themain objective of this study is to apply an integrated approach to detecting gully erosion features at the Sanganeh Kalat Basin.We also aimed to apply a Conditional Probability (CP) model for establishing the spatial relationship between gullies and the Geo-Environmental Factors (GEFs). The gully erosion inventory map field surveying was randomly partitioned into two subsets: part 1 that contains 70% was used in the training phase of the CP model; part 2 is a validation dataset (30%) for validation of the model and to confirm its accuracy. Prediction performances of the CP model Receiver Operating Characteristics (ROC) curve methods, respectively. In addition, the influence of all GEFs on gully erosion was evaluated by performing a sensitivity analysis model. The validation area under the ROC curve for the CP model were 87.32%, respectively. Also, based on sensitivity analysis, lithology, drainage density, distance from river and land use represent significantly effects on the gully erosion occurrence. This study has shown that the integrated framework can be successfully used for modeling gully erosion occurrence in a data-poor environment.

    Keywords: Gully Erosion, Geo-environmental Factors, Conditional Probability, Sanganeh Kalat
  • Khalil Valizade Kamran, Mehdi Asadi* Pages 45-59

    Attention to Ardabil province is one of the important centers of wheat cultivation, determining the level of cultivation will be of particular importance in economic and political planning and can ensure the country's food security, but in the past, most traditional methods, such as field measurement, etc., have been used to determine the level of crop cultivation, which has many errors, In this study, we tried to use Landsat 8 satellite imagery, Vegetation Indices (NDVI, SAVI, DVI, GVI, IPVI, RVI), Principal components analysis (PCI), Optimum Index Factor (OIF), and classification algorithm to estimate the maximum probability of wheat cultivation area in the study area. Based on the results of main components analysis, more than 99% of data variances were explained in three main components and the best color combination of the OIF index was determined by bands 5, 6, and 7 with a numerical value of 8383.73. Also, the results showed that wheat cultivars under cultivar 94-95 in the studied area with kappa coefficient is 0.87 and the general accuracy of 95.2% were 59203.07 hectares and According to the statistics of agricultural Jahad official in Ardebil province, which is about 62480.21 hectares, In other words, the difference is 5.24% or about 3277.14 hectares which seem to be acceptable. Therefore, it can generally be concluded that Landsat 8 images, Principal components analysis, and Optimum Index Factor are highly effective in determining the level of wheat cultivation.

    Keywords: Wheat, Cultivation, Principal component analysis, Landsat, Ardabil
  • Hossein Dana*, Hossein Khanzadi, Yadollah Karimipour, Afshin Mottagi Pages 61-88

    In recent years, the Asia-Pacific region has absorbed great attention by various countries ,due to the importance of waterways in the global economic system and especially maritime countries . Also due to resource constraints and optimized strategic management, these countries have to have a geostrategy in the region. The purpose of this study is to explain the geostrategy of Islamic Republic of Iran Navy in the Asia-Pacific region.  The present study is one of the qualitative researches of the foundation data type.  The statistical population of the present study included experts aware of the subject of the research who were identified according to the subject of the research, experience and necessary knowledge.  In order to identify these samples, purposive sampling method was used.  This sampling continued until the theoretical saturation was reached and finally 14 people were identified as samples in the qualitative section.  The results of the present study showed that the model of geostrategy development of the Islamic Republic of Iran Navy in the Asia-Pacific region in the field of crucial factors including principles, policies and strategic documents, the internal environment of the Islamic Republic of Iran Navy Information resources, history of national and international cooperation, individual factors, laws and regulations, cultural issues, organizational support, expertise and motivation.  Background factors also include the marine environment of the Asia-Pacific Basin, the geopolitical situation of the Asia-Pacific Basin, human geography, economic, domestic politics, international politics, and military-security.  Interventional conditions also include macro and micro factors.

    Keywords: : Geostrategy, Geopolitics, islamic republic of iran navy, Asia Pacific
  • Hosein Ghahramanifard, Karim Hoseimzade*, MirSaeed Moosavi Pages 89-114

    The metropolis of Tabriz, one of the largest cities in our country, despite its great historical, cultural, ecological talents, etc., has not been able to achieve its significant and worthy share in the benefits of urban tourism. Due to the autonomy of Tabriz metropolitan municipality and the instability of its revenue sources, strengthening the urban tourism economy is one of the most important and necessary strategies for the development of Tabriz so that in addition to economic growth, Tabriz can be introduced as a global city with many historical and natural talents. From these conditions and improving the tourism situation of this metropolis, a strategic plan should be prepared based on the facts and futures of this city. The first step in this direction is a scientific study in the field of strategic studies based on evaluating and discovering possible futures of this city. In this regard, the present article with a qualitative approach using common futures research methods such as Delphi, cross-section analysis and scripting methods along with the use of related software such as Mick Mac and Scenario Wizard to discover and recognize these drivers paid. This research is descriptive-explanatory in terms of purpose and practical in terms of application.Based on the results, three scenarios for the future of Tabriz tourism development were discovered, among which; The first to fourth scenarios were selected as the first group and the desired and probable scenarios.Based on the results of the scenarios, the situation of most vital drivers are moving towards a crisis, in which the situation of transportation infrastructure is in the worst situation and critical indicators should be strengthened for the development of urban tourism in the future.

    Keywords: metropolis, urban tourism, scenario, Tabriz
  • Mostafa Karampoor*, Samad Khosravi Yegane, Farzane Ahmadi Pages 115-139

    In this study, in order to investigate the general conditions of wind stress in the west and northwest of Iran, wind stress and velocity data at an altitude of 10 meters above the ground from the MERRA-2Model database of the TRMM sensor during the period 2018-1990 in coordinates 30 to 37.5 degrees north latitude and 45 to 52.5 degrees east longitude were obtained. GIS software was used to extract wind stress satellite data at Urmia, Tabriz, Zanjan, Hamadan, Sanandaj, Kermanshah, Khorramabad, Ardabil, Ilam and Ahvaz synoptic stations. To calculate wind stress, temperature, pressure and wind data were obtained from the Meteorological Organization. To evaluate satellite data and station data, the statistical criteria of correlation coefficient (CC), mean error (ME) Root Mean Square Error (RMSE) were used. The maximum (RMSE) is 0.060516 and the minimum is 0.000576. The correlation coefficient between observational and satellite data was calculated from 0.16 to 0.87. Wind stress trend analysis was calculated using non-parametric Mann-Kendall method. According to the results, the highest amount of wind stress in winter was observed in February in Ardabil station and the lowest in Kermanshah and Sanandaj stations. In spring, the highest wind stress was in Zanjan station in April and the lowest in Hamedan station in the same month. In summer, the highest amount of wind stress was observed in Ahvaz station in August and the lowest amount was observed in Sanandaj station in July. In autumn, the highest amount of stress was observed in Zanjan station in December and the lowest amount in Kermanshah station in the same month. Wind stress has a seasonal trend whose monthly changes are significant. There is a significant difference in the direction of wind stress flow due to the change of seasons.

    Keywords: Wind stress, trend analysis, Mann-Kendall test, west, northwest of Iran
  • Mahdyeh Ghaderi Pages 141-164
    Introduction

    Geomythosite is a place with amazing and unique geological and geomorphological features. They are the settlement and the turning point of the cultural-historical values and identity of local and regional people. The formation of these places is often attributed to supernatural forces, but they, indeed, represent a part of the social values of the past. Accordingly, the history, culture, social relations, folklore, and even the characteristics of the paleoenvironment can be perceived by these sites. They are important not only geologically but also culturally, socially, historically and paleoenvironmently. In recent years, they have been considered as the geological heritage of the world. Each characteristic of a geomythosite can play an important role in attracting tourists and developing the tourism of geomythological sites. The aim of this study is to investigate the geomythosites of Kerman Province in the south east of Iran by a descriptive-analytical method. The province is considered rich in geomythosites.

    Materials and methods

    This research was conducted through a descriptive-analytical method and field visits. At first, the most important geo-legendary places of Kerman were selected based on the background knowledge of the region and the study of the available library sources. Then, 1:250000 and 1:50000 topographic maps, geological maps (1:250000 and 1:100000), Google Earth images, and field studies were used to analyze the lithology, geological  structure as well as the topographical and paleo-biological features of the legendary sites in the province. The geological and geomorphological formation of these sites was, thus, presented based on geological, geomorphological and paleogeographic analyses.

    Results and discussion

    To do this research, the most important geomythosites in Kerman Province were selected and analyzed. The sites included the mythical city of Lout, fairy chimneys, Meymand rocky settlements, Shiwashgan Mountains, Markesheh Mountains, and Ayoub Cave. First, the myth or myths related to each of them were discussed. Then, they were analized geologically and geomorphologically. For example, according to the local people's narratives, a part of the ruined yardangs of the Lut Playa, which looks like a ruined city from a distance, is the remnant of the ancient city of Lut destroyed due to a curse. However, from the viewpoints of geology and geomorphology, yardangs are huge natural structures made of stone, soil and clay, which were created by the hydro-wind erosion of clay, silty and sometimes marl sediments in the Great Lut Lake. Their formation occurred during the Holocene and probably after the last expansion of Quaternary glaciers about 11 thousand years ago, which was along with the increase of temperature. In a part of the Lut Desert, there are also fine-grained clay columns located on the level of the plains. From afar, these columns look like tall and thin minarets, and the local people call them fairy chimneys. According to the myths in the region, these columns are the chimneys of the ovens in underground houses. Such minaret-shaped columns are, indeed, the remains of a large plain of fine-grained clay. A major part of the columns has been destroyed, but their upper layer has been resistant for various reasons, preventing the erosion of the thick sedimentary layers below. Marksheh Mountains are a range of mountain located in the north of the city of Raver. As the local people say, in the old days, a huge dragon lived in the city and used the farms there. The people of the city sent a huge and strong bull to fight the dragon. After a while, the bull and the dragon got into a fight, but the dragon suddenly bit the bull and injected poison into its body. After a few days, both animals died. Thus, the dragon remained there and turned into stone. From a distance, the mountains look like a big snake. This is the legend proposed for the formation of the mountains. From a geological point of view, however, these mountains are made of red sandstone, shale, and gypsum marl with interlayers of late Jurassic and early Cretaceous conglomerates (i.e., a Bido formation) lying on Jurassic salts. The Bido Formation is also covered by Cretaceous limestones. The salts placed under the red formation of Bido rose up in the form of a diapir and cut through the upper formation and the sequence of its layers. The sequence of the red layers with salt deposits at the bottom and limestone at the top has been severely folded.

    Conclusion

    The mythical sites of the earth, as geological heritage, are the manifestation of the relationship between man and his natural habitat. They have been there since the far past, but humans have considered them as their semantic and social foundations. In other words, man has resorted to these natural phenomena and features in order to find the meaning of life and made them a settlement for his immortality and salvation. From this point of view, he has categorized significant geological phenomena into demonic and divine and created myths for each of them. Divine phenomena are those that have been the shelter and protection of man against the events and disasters, like mountains and caves. Demonic phenomena and features, however, have been dangerous and eventful places for human habitation, such as deserts, sea coasts and river banks. Therefore, sacred sites and demonic sites have been associated with attractive myths that justify them. This makes one believe that there is a close relationship between geomythosites and human myths, which can be analyzed historically, sociologically, anthropologically, archeologically and geologically. In addition, the processes occurring in these sites help to understand the huge hazards in the past such as floods, earthquakes and volcanoes.  In short, geomythosites are considered as places with unique, attractive and special geological and geomorphological features on the one hand, and as historical, social and archeological sites on the other hand, which can play a very important role in sustainable tourism.

    Keywords: Geomythosite, Geomythology, Geoheritage, Kerman, Tourism
  • Faezeh Yousefi, Nazanin Tabrizi*, Faramarz Barimani Pages 165-186

    Objective The present study was conducted to investigate the opportunities for the development of a niche food tourism market in Rasht. The research method is descriptive-analytical in terms of applied purpose. The statistical population of the study includes all managers, employees and heads of restaurants in Rasht that 384 people were selected as a sample based on the available sampling method. Descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (structural equation model) with spss and pls software were used to analyze the data. Based on the results of the macro environment, the capabilities of enterprises and the characteristics of the industry were identified as opportunities for the development of a niche market in food tourism in Rasht. The results of structural equations showed that the macro environment (0.724), capabilities of enterprises (0.164) and industry characteristics (0.051) have an effect on the development of a niche food tourism market in Rasht, respectively.

    Keywords: Macro environment, corporate capabilities, industry characteristics, food tourism, niche market
  • Yasmin Doozdoozani* Pages 187-208

    Paying attention to improving the quality of sidewalks increases the presence of citizens and ultimately the vitality of the space. The present study was conducted with the aim of factors affecting the vitality of Shahriar sidewalk in Tabriz. This research is descriptive-analytical. Sidewalk vitality variables were identified and researched from texts, related studies and experts' opinions in the form of a questionnaire and with the approval of relevant experts, it was designed as a Likert scale (five-choice) and completed by 303 sidewalk users.Data were analyzed using SPSS and LISREL software. The results of confirmatory factor analysis (SEM) showed that among the 27 variables affecting the vitality of the sidewalk, three factors: 1- economic-social 2- physical-environmental 3- accessibility-location can be extracted and have appropriate fitting indices. . Based on the results of correlation (covariance) between the obtained factors, our positive correlation was between 0.51 to 0.86 (P <0.01). Internal stability using Cronbach's alpha coefficient for each factor was 0.73, 0.93 and 0.74, respectively. Based on the results of Friedman test, the highest average averages were obtained, respectively physical-environmental, access-spatial and economic-social.

    Keywords: vitality, urban space, sidewalks, Shahriar sidewalk, Tabriz